Vom incepe seria noastra de articole cu unul dedicat unui produs la mare cautare: gel dezinfectant pentru maini. Il purtam cu totii, il folosim la serviciu, la intrarea/iesirea dintr-o instutie, magazin sau dintr-un spatiu care ne ofera servicii. In continuare vom prezenta cateva mituri legate de gelul dezinfectant pentru maini.

1. Gelul dezinfectant substituie spalatul pe maini

NU: Gelul dezinfectant ucide cea mai mare parte a virusurilor si bacteriilor aflate pe maini. El nu curata murdaria. Se recomanda spalarea pe maini, uscarea si apoi, ca masura extra, dezinfectarea mainilor cu gel.

Daca nu putem sa ne spalam pe maini, da, este recomandat sa folosim gelul dezinfectant ca masura de protectie, mai ales atunci cand am atins diverse lucruri si suprafete care ar putea fi contaminate.

2. Toti dezinfectantii sunt pe baza de alcool

Nu: Exista geluri pentru maini cu alcool, dar si fara alcool in compozitie. Este adevarat ca cele cu continut mare de alcool sunt mai eficiente. Gelurile pentru maini fara alcool sau cu continut redus de alcool pot fi folosite si de catre copii.

3. Gelul dezinfectant pentru maini ucide virusul Sars Cov 2 (Covid 19)

Adevarat: Gelul dezinfectan  ucide pana la 99.9% dintre virusuri si bacterii, inclusiv Virusul cu care ne contrfuntam tori la acest moment. Ca actiunea gelului sa fie una eficienta, se reconada ca continutul de alcool sa fie peste 60-70%.

gel bacterian maini

Este bine sa avem mereu cu noi un gel dezinfectant. Il regasim in flacoane mici pentru a-l avea mereu in geanta sau in buzunar sau in resipiente mari pentru a-l folosi in spatiile unde se desfasoara acte medicale, la birou, in incinta farmaciilor, a coafoarelor, a cabinetelor veterinare, a magazinelor etc.

4. Gelul dezinfectant usuca mainile

Partial adevarat: Folosirea timp indelungat a unui gel dezinfectant pentru maini cu continut mare de alcool poate influenta bariera lipidica a mainilor. Cele mai multe geluri dezinfectante sunt imbogatite cu uleiuri si vitamine care sa ajute pielea sa ramana hidratata (vit. E, Vit, A, substante emoliente si hidratante) si sa impiedice uscarea sau craparea pielii.

Gelurile dezinfectante care nu contin alcool nu usuca pielea, dar nu sunt la fel de eficiente.

5. Gelul dezinfectant pentru maini are efect virucid, bactericid, fungicid

Da: Dezinfectantii pentru maini ucid virusii, bacteriile si fungii cu care putem intra in contact. Aplicarea unei cantitati suficiente care sa acopere prin frecarea mainilor intreaga suprafata a palmelor si degetelor, inclusiv a spatiilor dintre degete este ne pretejeaza de o posibila infectare. Nu este necesare stergerea.

Recomandare:

Cititi eticheta. Gelul pentru maini nu trebuie sa contina Triclosan (substanta intervisa in 2017). Aceasta substanta se absoarbe in organism si este periculoasa pentru sistemul endocrin.