Problema infectiilor nosocomiale reprezinta o prioritate pentru sistemul medical din toata lumea. Se dezvolta mereu norme, sisteme si produse care sa asigure o igiena stricta si care sa limiteze pe cat este posibil raspandirea de virusuri si bacterii.

Pe langa sterilizarea temeinica a mainilor si a plagilor cu dezinfectanti avizati, dezinfectarea instrumentarului medical refolosibil si al mobilierului este un factor important in vederea uciderii germenilor patogeni.

Sterilizare si dezinfectie la nivel inalt

Nevoia de dezinfectie si de produse dezinfectante profesionale creste odata cu nivelul de expunere si contactul cu instrumentarul medical. Tocmai de accea se insista pe dezinfectarea instrumentarului medical cu respectarea unor norme stricte. Curatarea instrumentarului chirurgical este deasemenea realizat cu respecarea stricta a metodologiei.

Multe dispozitive si instrumente medicale sunt reutilizabile. Indepartarea materiei organice si anorganice de pe instrumentarul medical este o parte importanta din procesul de dezinfectie si sterilizare. Toate instrumentele medicale si chirurgicale, inainte de a fi sterilizate, se curata prin metode fizice si chimice cu dezinfectanti concentrati.

Solutiile dezinfectante active au efect virucid si bactericid. Instrumentarul medical se curata in prelabil prin pulverizare, nebulizare sau imersie in solutii dezinfectante. Dupa acest procedeu se spala si sterilizeaza la temperaturi inalte.

Cum se dezindecteaza instrumentarul medical care nu poate fi imersat?

Aparatura, obiectele de mobilier din salile operatii,  saloane de pacienti, de terapie intensiva sau din cabinetele stomatologice nu poate fi scufundata in solutii dezinfectante sau in apa. Acestea sunt sterse cu solutii dezinfectante concentrate si servetele umede special concepute pentru dezinfectarea lor.

Cu toate masurile luate, riscul de infectie exista. Vorbim de inamici invizibili pe care orice unitate spitaliceasca incearca sa-i omoare sau macar sa ii diminueze atat cat este posibil cu ajutorul solutiilor dezinfectante si a sterilizarii echipamentelor reutilizabile.

dezinfectanti cabinete stomatologice

Ce infectii intra in categoria celor nosocomiale?

Infectiile cu stafilococi si streptococi sunt cele mai raspandite infectii nosocomiale sau dobandite in timpul unei vizite sau internari intr-o unitate spitaliceasca. Aceasta se transmit prin apa, aer sau contact direct cu mainile si/sau instrumentarul medical.

Ce masuri se pot lua pentru limitarea infectiilor nosocomiale?

  • Spalarea si igienizarea corecta a mainilor
  • Utilizarea corecta a echipamentului de unica folosinta si schimbarea lui inainte de fiecare pacient
  • Respectarea procedurilor de preventie si practica spitaliceasca in cazul pacientilor cu boli transmisibile
  • Dezinfectarea echipamentelor medicale sau a suprafetelor cu care pacientii intra in contact
  • Mentinearea unui aer curat si ventilat in incaperi
  • Respectarea tuturor masurilor de igiena.

Siguranta pacientului si a personalului medical creste daca se respecta toate normele si masurile de igiena si combatere a posibilelor infectii cu transmirere prin contact, prin picaturi sau pe calea aerului.

Recomandarea zilei: Viruton Extra, solutie concentrata pentru curatarea si dezinfectia instrumentelor medicale